Kreativa

Välj rätt matta

Mattor används överallt vi bor och arbetar. Du hittar dem i de flesta hem, oavsett hur minimalistiska de är. Mattor används också i många kommersiella byggnader som i kontorsbyggnader, kongresscenter och flygplatser.

Mattor är inte bara snygga de fungerar också som isolering. Det hjälper till att hålla värmen på vintern och håller det svalt på sommaren. Så mattor är bra i alla klimat. Dessutom minskar mattor ljudnivåer och dämpar buller. Detta gäller framför allt för heltäckningsmattor, men även mindre mattor som entrémattor eller de typ av stora mattor som används i vardagsrum.

Många tycker om att ha någon sorts matta i sina hem. En del vill ha heltäckningsmatta i vissa rum som sovrum eller vardagsrum. Det är helt enkelt en fråga om smak.

Vad bör man tänka på när man väljer matta?

Oavsett vilken sorts matta det handlar om så behöver man tänka på vissa faktorer. Det här är bara några av de frågor som du bör fundera på.

  • Syftet

Vad är syftet med mattan? Är det för att rummet ska kännas mysigt och mer ombonat? Har du funderat på hur man hyr entrémattor för att välkomna besökare till ditt kontor? Vill du ha mattor med lång eller kort lugg? Hur ofta vill du behöva tvätta eller rengöra mattan. Hur ser din budget ut?

När du väl har utvärderat dina behov så kan du fundera på saker som färger och mönster.  Det är också viktigt att du har budgeten klar för dig redan från början.

matta

  • Kvalitet

Vid köp av heltäckningsmatta behöver du tänka på hur den kommer att användas i olika delar av hemmet eller kontoret. Mattorna kommer i olika kvaliteter. Du kan exempelvis använda den bästa kvaliteten i trappor och i vardagsrum. Medelkvaliteten kan fungera i korridorer, hallar, vardagsrum och matsalar. Och du kan använda den lägsta kvaliteten i sovrum. De ser likadana ut för blotta ögat, men det gör skillnad för plånboken, utan att det påverkar upplevelsen.

  • Material

Att välja rätt sorts material för din inredningsstil och livsstil är avgörande för vilken prestation du får från din nya matta.

Mattor tillverkas av en mängd olika material: ull, nylon, polyester, bomull eller andra. Alla har fördelar och nackdelar. Ull känns mjukt och lyxigt. Dess fiberstruktur döljer smuts, men den får lätt fläckar. Den kommer i en mängd olika stilar och färger. Det är ett hypoallergeniskt material. Nylon och andra syntetiska material är ett bra allround material. Idag är nästan alla syntetiska fibrer fläckresistenta. Polyester har egenskaper som liknar nylon, men den har inte samma motståndskraft som nylon. Den stutsar inte tillbaka lika bra, från möbelmärken och liknande.

I sammanfattning kan det sägas att det viktgaste är att planera noga, utvärdera sina behov och räkna på alla olika val!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats